Julkaistu

Ajattelun tueksi

Mistä tietää, että syksy on alkanut ja on paljon valintoja tehtävänä? Miten sä prosessoit suunnittelua ja valintoja?

Mun syksyn pähkäilyn tunnistaa siitä, että silloin mun täytyy tehdä käsilläni jotakin. Pro gradtu -työn aikaan virkkasin kolmen isoäidinneliöpeittoa, viime syksyn väitöskirjatyön ja oman elämäntilanteen pohdintojen aikana ompelin koneella ja käsin 8 tilkkupeittoa. Tämän syksyn pohdintojen tukena on ollut tiskirättien neulominen ja pyöreän maton virkkaaminen farkkusuikaleista. Tekemällä jotakin, jossa prosessinn eteneminen näkyy auttaa mua ajattelemaan.

Mikä sua auttaa ajattelemaan? Lenkkeiletkö ajatukset selviksi? Ratkotko päänsisäistä maailmaa kirjoittamalla? Vai piirrätkö pähkäilysi selville? Vai leivotko pohtiessasi? Vai sanotatko mietteesi kirjoittamalla?

  • ja peeäs. Pian uusia tiskirättejä ja ehkä mattojakin löytyy verkkokaupasta tai Klaffi ja Piironki kirpputorin myyntipisteestäni.
Julkaistu

Tee joka päivä jotakin tavoitettasi tukevaa

Osallistuin tänä vuonna Yrittäjyysbuusti-hankkeeseen. Se sisälsi kaksi neuvontakertaa etänä. Minä osallistuin hankkeeseen kesäkuun ja syyskuun etätapaamisissa Y4worksin Kare Suppasen kanssa. Kare oli innostava, asiantunteva ja hyviä kysymyksiä esittävä asiantuntija. Hän sai minut postimaan paitsi omaa yritystoimintaa, myös muita oman elämän tavoitteita.

Kesäkuun tapaamisessa sain kotiläksyjä, joihin syyskuuussa palattiin. Deadline-orientoituneena minulle tuli loopusyksystä hoppu hoitaa annetut kotiläksyt. Suurin työ tässäkin hommassa oli ryhtyminen.

Aloittaminen vie suurimman osan ajasta. Kun itsensä saa käyntiin, homma lähtee kyllä sujumaan. Itsekuri, tavoitteellisuus, aikatauluttaminen ja säännölliset tarkastuspistee tuovat ryhtiä moneen asiaan. Eniten jäi kuitenkin mieleen Karen ääneenlausutut pohdinnat yritykseni arvolupauksesta: Miksi minut pitäisi valita? Ettei liian kaun mieti, etä kannattaako vai eikö ryhtyä johonkin. Ei kannata jäädä miettimään vaan ryhtyä tekemään! Homma kiteyty lopulta Karen kommenttiin: ”Tee joka päivä jotakin yritystäsi tukevaa.”

Mun suussani Karen kommentti lopulta kääntyi muotoon: ”Tee joka päivä jotakin tavoitettasi tukevaa”. Minulla ja monella muulla on elämässään myös muita tavoitteita kuin työ/yritystoiminta. Mikäli tavoitteena on hyvä terveys, laihtuminen, parempi parisuhde, saattaa opiskelut eteenpäin tai huolehtia ystävyyssuhteista, tee joka päivä jokin pieni asia siihen suuntaan. Silloin voidaan Karen sanoja lainatakseni (joka puolestaan lainasi rakennusalan markkinointisanastoa) saavuttaa ”hyvä , laaduka työ, joka tehdään aikataulussa”.

Kiitos Kare, ajatusten ravistelusta. Kyllä tästäkin puusta joitakin kypsiä hedelmiä voi väitellen löytää kun hiukan ravistelee :D. Mitä kohti sä voisit tänään tehdä jotakin?

Julkaistu 1 kommentti

Verkostoitumisen taito ja lahja

Facebookissa on naisyrittäjien ryhmä. Ja niinkuin kaikissa ryhmissä, sielläkin välillä miekat kalisee ja sanan säilä lyö. Sen vuoksi mieltä pahoitetaan säännöllisin väliajoin. Pääosin kuitenkin ollaan sovussa ja synergiaa ja vinkkejä ropisee niitä pyydettäessä.

Tässä muutama päivä sitten Villakeijun Johanna kyseli ryhmässä apua WordPress + Woocommerce -verkkokauppaansa neuvoja. Tällä kertaa kukaan ei vastannut, vain yksi halihymiö ilmestyi avunpyynnön alle. Aloituksen rohkaisemana kirjoitin kuitenkin vastauksen, joka lopulta yllättäen jäi ainoaksi:

En oo mikään it-pro, mutta oon alusta asti tehnyt WordPress+woocommerse- kaupan oho-eiku-menetelmällä. Ja pyörii mukavasti. Jos tämmönen tsi osasi auttaa, niin laita yv. Mun sivut on www.ohjauslanka.fi

Johanna laittoi mulle messenger-viestissä muutamia kysymyksiään ja minä mietin niihin ratkaisuja. Uusia pohdintoja minullekin, joten google, ystäväni hädässä, auttoi minua löytämään Jannen. Koska Jannen verkkosivujen mainostama verkkokaupan varastoraportti-lisäosa ei suoraan verkkosivujensa esittelyn perusteella vastannut tarpeeseen, niin soitin Jannelle. Jannen lisäosa ei suoraan tehnyt sitä, mitä tarvittiin, mutta hän lupasi muokata sitä. Muokkauksen jälkeen pystyisi sitten verkkokaupasta tekemään inventaarion tuoteryhmittäin ja vieläpä niin, että niissä näkyy varaston arvo sekä hankinta-arvon että myyntiarvon mukaan. Ja kas: samana päivänä ilmestyi illalla sähköpostiini video kysyen, onko tämä sitä, mitä tarvitaan?

No oli tietenkin! Samaisena iltana annoin sitten verkkokauppalapseni tunnukset hetkeksi Jannen huomaan ja aamulla verkkokaupastani sai tehtyä inventaarion tuoteryhmittäin. Enää täytyy hankintahinnat naputella verkkokauppaan, mikä minun tapauksessani ei ole niin iso homma – toisin kuin Johannalla! Vaikka lupasi Janne Johannalle siihenkin jonkin kikkakutosen ja koodinpätkän!

Tästä tuli niin hyvä mieli, etä haluan jakaa sen kanssanne. Lämpimät suositukset siis Jannen palvelualttiudelle ja Varastoraportti-lisäosalle Woocommerce-verkkokauppaan. Sen löydät tästä linkistä (asennuspalveluineen!). Ja jos askartelu/skräppäys/ompelu/neulominen yms. Kiinnostaa, niin Johannan kaupasta näyttää saavan vaikka mitä korona-ajan puuhamatskua kotoiluun!

Julkaistu

Leikkiruokaohjeita e-kirjana

Koronanaikaisesta kotonaolosta on ollut se hyöty, että useampi työnalla ollut projekti on saatu eteenpäin tai jopa päätökseen asti. Yksi loppunsaatetuista projekteista on 2013 julkaistun leikkiruokakirjan toisen painoksen tekeminen ja sen julkaiseminen myös e-kirjana!

Aloitin leikkiruokien tekemisen yli 12 vuotta sitten. Ensin ompelin niitä omalle tyttärelle, sitten tuttujen lapsille ja lopulta myyntiin asti. Aloittamisesta viiden vuoden päästä sain tehtyä leikkiruokien tekemisestä ohjekirjan, ja pikkuhiljaa nousi mieleen e-kirjaksi muuttaminen. Seitsemän vuotta vierähti, kunnes vuosien pähkäily ja vedätys tuli viimein päätökseen. Toivottavasti vielä on olemassa aikuisia, joita kiinnostaisi tehdä itse tai yhdessä lasten kanssa leikkiruokaa leikkimökkeihin tai keittiöleikkeihin lastenhuoneissa?

Ja nyt se on tehty! Allaolevasta linkistä pääsee BoD-verkkokauppaan katselemaan muutamia kirjan aukeamia ja tilaamaan kirjan itselleen. Verkkokaupan valinta ei ollut helppo. Kirjoja on niin monessa tiedostomuodossa ja erilaisia lukutapoja varten. Samoin kirjan kopiosuojausmetodeja. Päädyin DRM-suojaukseen. Sen etu-tai varjopuoli on se, että minun (niinkuin monen muunkin) e-kirjan lukemiseen tarvitset Adobe ID-tunnukset ja kirjoja on mahdollista lukea vain Adobe Digital Editionsin kaltaisella sovelluksella. Samalla Adoben Digital Editions (ilmaisella) -sovelluksella luetaan myös monia muita, ainakin yliopistossa käytettäviä e-aineistoja. Suojaustavan etuna on se, että ladattua e-kirjaa ei voi vapaasti jakaa eteenpäin vaan sen voi ladata korkeintan neljään laitteeseen tunnuksillaan.


Kirja löytyy verkkokaupasta myös ihan tavallisena kierreselkäisena kirjakin, jos mieluummin katselee ohjeita käsinkosketeltavasta kirjasta.

Toivottavasti kirja löytää kohdeyleisönsä, joka hullaantuu ja nauttii käsillätekemisestä yhtä paljon kuin minäkin. Viimeviikolla teams-palaverien taustoissa tuli tehtyä aika monta jauhelihapitsaa myyntikuntoon 🙂 .

Teams-palaverien taustoissa ja Netflixiä katsellessa on mukava näprätä samalla jotakin.
Lisäksi kokouskeskittyminen pysyy yllä ja pitsaompelu saa hyvälle tuulelle.
Julkaistu

Riepumatto

Postasin Instagramiin ja Facebookkiin kuvia päännollausompeluistani koronafundeerauksen selättämiseksi. Riepumatoista tuli enemmänkin kysymyksiä. Päätin avata prosessin kuvina.

farkkusuikaleista ommeltu kynnysmatto.
Riepumatto mummun tyyliä soveltaen.

Niin kauan kuin muistan, Santaskylän mummulan eteisessä on ollut ylläkuvatun tyylinen matto, johon piti pyyhkiä jalat. Mummu ompeli omat mattonsa hyvin simppelillä ompelukoneella tummansävyisistä kankaista. Lähinnä miesten kuluneista työhousuista.

Ulkoportaalla oven ulkopuolella oli pitkään samantapainen mutta muovisuikaleista ommeltu (tai solmittu ?) matto. Isäni muisteli, että se oli ommeltu rakennusmuovijätteestä tai muovipakkausmateriaaleista ja muovikassin suikaleista. Oiva kierrätysvinkki sekin. Pitäisiköhän kokeilla 🤔?

Mä aloitan valitsemalla pohjakankaan. Sen täytyy olla suht tukevaa ja vahvaa puuvillaa. Laitan kankaan kaksinkerroin ja saumuroin sen ympäriinsä kulmat pyöristäen.

saumuriomeusta kuvaa, jossa saumataan sinivalkoisen kankaan reunaa pyöristäen.
Parhaaksi todettu mattokoko on pidemmältä sivulta suunnilleen kodin oviaukon kokoinen ja lyhyempi sivu suunnillen 2/3 pidemmästä. Mulla 90cm x 60cm valmis saumurointu kaksinkertainen pohjakangas.

Suikaleita tarvitaan paljon! Voit valita sävysävyyn tai materiaalillaan yhtenäväisiä tai sitten ihan mitä vaan suikalaita. Mielellään suunnilleen samanpituisia tai -levyisiä kangaspaloja. Mitat saattavat mulla hiukan vaihdella käytettävissä olevien kangaspalojen mukaan. Pyrin saamaan kaikki pienetkin palat käyttöön.

iso kasa revittyja kapeita kangassuikaleita.
Mun kangassuikaleet on suunnilleen 2,5cm leveitä ja n. 14-15cm pitkiä.

Palat ommellaan pohjakankaaseen suoralla ompeleella. Aloittaen mistä kohtaa vaan ulkoreunasta. Mä yleensä aloita jonkun kulman edestä. Siitä sitten ommellaan suikaleita vieriviereen. Joko sävyttäen, sekaisin tai samaa väriä kerros kerrallaan. Suikaleet ommellaan kiinni pohjaan suunnilleen suikaleen keskikohdalta. En oo ihan millilleen näitä mitannut, oon antanut mennä vaan silmämääräisesti.

farkkusuikaleita ommeltuna vieriviereen.
Kangassuikaleet ommellaan vieri viereen. Aika pölyistä hommaa. Omeleun yhteydessä on hyvä poistaa myös mahdollisen irtoavat landat suikaleista. Tosin niitä irtoaa vielä aika paljon maton valmistuttua.

Ompelukierrokset etenevät ulkoreunalta kohti maton keskustaa. Jatkan ompelua seuraavaan kierrokseen spiraalinomaisesti edeten. Sisempi kierros on noin 1-1,5cm päässä edellisestä kierroksesta. Ompelu päättyy suoraan viivaan maton keskelle

mittanauha osoittamassa ,aton taustaa, jossa ompelujälkeä 1-2cm välein.
Takapuolella rivit eivät näytä aivan suorilta, sillä ommellessä pysähdytään ja jätetään paininjalka alas jokaisen kangassuikaleen ompelun yhteydessä.

Aivan lopuksi mummu vielä otti jokaisen suikaleen kaksinkerroin sormien väliin ja tasoitti suikaleen ompeleen molemmat puolet saman pituiseksi. Siihen mä en enää oo lähtenyt. Oon jättänyt rosoisuuden ja eripituisuuden näkyviin.

Jos haluat saada paljon rikkinäisiä vaatteita, hyödyttömiä kangaspaloja tai lakanoita hyötykäyttöön, tämä ompeluhomma sopii siihen erittäin hyvin! Tulee hyvä mieli siivotessa (lue: ommellessa) työhuonetta kangaspaloista ja korjaamattomista farkuista pois.

Käytössä tämänkaltainen matto imee mahdottoman paljon hiekkaa sisäänsä eteisessä, toimii kivasti vessan mattona tai sängyn vieressä. Se on mukavan tuntuinen myös paljaille jaloille. Omat mattoni olen pessyt jo useasti pesukoneessakin. Nukkaa ja pieniä langanpätkiä näistä valitettavasti näyttää lähtevän vielä monen pesun jälkeenkin aika paljon. Ompelemalla tällaisia tuntee myös tekevänsä perinnekäsitöitä ja siirtämässä räsymattojen tavoin jotakin historiaa eteenpäin. Näistä matoista voi muistella, missä kukin suikale on entisessä elämässässän palvellut.

Julkaistu

Y-Portfolio

On ihana saada asia päätökseen. Keskeneräiset asiat vievät voimia ja tilaa ainakin minun ajattelussani ja elämässäni. Tämä korona-ajan tietämättömyys on ottanut voimille. Joka päivä tulee lisää tietoa, joka muuttaa eilistä tietämystä. Rajoituksia lisätään tai vähennetään, tarttuvuus on suurempaa tai pienempää kuin on luultu, pandemia etenee luultua helpommin tai sitten se on vaan välitila ennen tilanteen ryöstäytymistä käsiin, etätyö ja etäkoulu on hyvä tai huono asia, riippuen siitä miltä kantilta asiaa katsoo. Keskeneräisyyden ja tulevaisuuden hallitsemattomuuden tunteen sietämistä on toden totta harjoiteltu tänä keväänä.

Opiskeluni on edennyt kuitenkin taustoissa suhteellisen mukavasti. Toissapäivänä sain päätökseen y-portfolio-opintoni. Ja oli hieno huomata, että yrittäjyydestä lukemalla, siihen fokusoimalla ja jopa videokurssille osallistumalla (suosittelen lämpimästi: www.voimaavideosta.fi lyhyttä videokurssia) on saanut uutta potkua ja näkemystä yrittäjyyteen. Puhumattakaan kurssin innostavista yrittäjistä! Kurssilla on ollut rohkeutta, taitoa, oppimista, näkökykyä ja uskoa omaan tekemiseen ihan kadehdittavuuteen asti. Kiitos opiskeluseurasta ja kannustuksesta! Ja Maria Ruokoselle ohjaamisesta!

Jos joku lukijoista opiskelee ja kaipaa uudenlaista opiskelumeininkiä ja opintopisteitä, suosittelen tätä (ristiin)opiskelumahdollisuutta: https://www.y-kampus.fi/opinnot/y-portfolio/ .

Ohessa minun oppimistuloksiani kuvina.

Julkaistu

Yrittänyttä ei laiteta

Olen paljon miettinyt otsikkona olevaa suomalaista sananlaskua. Se tarkoittaa sitä, että yrittänyttä ei moitita. Nykyajassa se ei aina tunnu pitävän paikkaansa, vaikka ajatttelen, että juuriltaan se on yhtä totta. Koen myös itse olemiseni merkityksellisemmäksi, jos voin sanoa, että olen edes yrittänyt.

Vuoden alkuni on alkanut rohkeudesta käsin. Kaikenlaista on yritetty. Olin mukana kirkollikokousvaaleissa ehdokkaana Tampereen hiippakunnassa. Se jäi yritykseksi. Meidän hiippakunnastamme valittiin vain miehiä kirkolliskokoukseen? Kotimaa-lehdessä vaalitulosta pidettiin jopa skandaalina. Vaikka edustajuus jäikin yritykseksi, niin jo ehdokkuuteen lähteminen sai minut kuitenkin ajattelemaan kirkkoa, arvojani ja osaamistani, esittelyni löydät jonkin aikaa ehdokasgalleriasta.

Olen tehnyt rohkeita valintoja seurakuntatyössäni, yrittäjyydessä, opiskelussani ja yrittänyt myös laajentaa ajatteluani lukemalla. Käsiini osui Olli Luukkaisen ja Jarkko Vuorisen kirja, Yrittävä Elämänasenne. Se on nyt yöpöytäkirjanani. Alkuosa on ainakin mukaansatempaava, suosittelen. Laitan tähän sisällysluettelen vinkiksi sisällöstä, etten kokonaan spoilaa lukuelämämystä etukäteen. Kirja on vuodelta 2002, mutta se on pääosin kestänyt hyvin aikaa.

Opiskelussani olen keskittynyt pro gradu -työni aiheenvalinnan vuoksi tutkimaan elämän merkityksellisyyden kokemista ja nuoren oman paikan löytämistä ympäröivässä yhteiskunnassa. Uusimmassa Suomen työnohjaajat ry:n ammattilehdessä Osviitassakin pohdittiin merkityksellisyyden merkitystä sekä yrittäjälle, yritykselle että asiakkaille. Olisiko tässä sinunkin reflektoinnillesi hyvää pohjamateriaalia? Kiitos Kirsti Hirvanen tästä!

Julkaistu

Rohkeasti uutta kohti

Aloitin viime syksynä uuden harrastuksen, aloin opiskella. Jos hyvin käy, loppuvuonna olen hiukan viisaampi nuorisotyön- ja nuorisotutkimuksen tekijä. 120 opintopisteeseen mahtuu kasapäin pakollisia kursseja, mutta myös mahdollisuus opiskella mitä itseä huvittaa. Ja nimenomaan tällä periaatteella olen valinnut valinnaiset opintoni.

Tampereella on mahdollisuus erilaisiin ristiinopiskelupalveluihin. Niistä Y-kampus tarjoaa mahdollisuuden Y-Portfolion tekemiseen. Päädyin siis tavoittelemaan viittä opintopistettä tekemällä ja toteuttamalla Henkilökohtaista suunnitelmaa yrittäjyysosaamisen kehittämisestä. Aika upea mahdollisuus yhdistää huvi ja hyöty.

Alkutapaamisessa mietimme kukkasen muotoon kirjoitettujen kompetenssien avulla, mitä eniten tarvitsisimme omaan yrittäjyyteemme.

Tämän perusteella pohdimme yhdessä, mitä erityisesti tarvitsemme yrittäjyyteemme.
Mihin sinä voisit fokusoida vuonna 2020?

Minun painotukseni oli pääosin oransseilla/vihreillä lehdillä. Tarttis vaan tehdä. Siirtää suunnitelmia käytäntöön eikä vaan siirtää siihen kunnes on aikaa tai rohkeutta tehdä tarvittavia muutoksia. Minun tämän vuoden haasteni kiteytyi näihin teemoihin:

Ensimmäiseksi konkreettiseksi tavoitteeksi otin sen, että tänä vuonna menen rohkeasti uutta kohti, enkä lykkää asioista jos-joskus-ehkä-akselille. Ehkäpä minuun suunnatut algoritmit on hyvin toimivia tai sitten rohkeus on aikamme trendi, sillä facebook-fiidini alkoi nousta mitä erilaisimpia (nais)yrittäjille tarkoitettuja rohkeutta lisäävää materiaaleja. Tallensin itselleni ajattelun pohjaksi Verkkokurssimainoksen, Ajattelun avaimet -korttisarjan, Ammatillisen kehittymisen blogitekstin Ukko.fi -palvelusta, tein Tunnelukko-testi yrittäjille ja rohkean elämän-testin ja tilasin Johtajanaiset -kirjan.

Lukemani, katsomani ja testausteni perusteella päädyin siihen, että rohkeutta tavallaan kyllä siis on, samoin muutoshalua ja ideoita, mutta välillä loppuunsaattaminen tai edes alkuunpääseminen jää vajaaksi. Miksi? Mikä on se viimeinen sisäinen esteeni, joka pitää ylittää, että tietyissä asioissa voi mennä eteenpäin? Epäonnistumisen pelko? Itsensä naurunalaiseksi tekemisen pelko? Että jos onnistuukin, niin kaikki muuttuu? Joutuu huomion keskipisteeksi? Ajankäytön haaste? Joku muu?

Tänä keväänä siis tartun härkää sarvista ja pureskelen (yritys)elämän haasteita myös näissä kirjoituksissani. Lisäksi teen tietoisesti rohkeita avauksia ja valintoja työelämässäni.

Julkaistu

ymmärtäminen rauhottaa

Elokuun alussa loukkasin olkaapääni epäonnistuneessa lankutusyrityksessä. Niin, en voi suositella kenellekään lankutusta kylpyhuoneen lattialla. Siinäkin voi ote livetä niin, että saa murtuman lapaluun nivelkuopan etureunaan. Onneksi murtuma on niin hyvännäköinen ja hyväasentoinen, että sen pitäisi parantua odottamalla. Kroppa työstää (kivuliaasti) rikkomaani kohtaa takaisin ehyeksi. Autan kroppaani työstämään asiaa rauhoittamalla mieltäni ja olemalla tekemättä mitään oikealla kädellä. Molemmissa onnistun vain kohtuullisesti.

Olen huomannut, että huoli ja epätietoisuus jäytää paljon enemmän kuin se, että tuntee ymmärtävänsä ja olevansa asiansa ”päällä”. Magneettikuvan radiologin sanelun ja myöhemmin magneettikuvan näkeminen ja puhelinaika lääkärin kanssa ei valanut uskoa siihen, että olkapääni paranisi ihan vain sillensä. Vasta lääkärin uudelleen tapaaminen, kipulääkityksen säätäminen ja googlesta löytämäni kuvat auttoivat lopulta luottamaan, että josko se tästä. Ainakin tältä erää.

Kuva on lainattu Soini, Mikkelsson, Leppilahti artikkelista Reumaolkapään kuvantaminen ja hoito. (Lähde)

Kun etsii tietoa lääketieteen termeillä tai niiden osilla löytää merkillisiä artikkeleita, kokemusasiantuntijuutta ja kuvia. Lopulta ylläoleva kuva (lähde) auttoi minua ymmärtämään, että mikä kohta minulla on rikki. Kuvat ovat samantapaisessa asennossa kuin magneettikuvissani. Magneettikuvat olivat yhtä mustanharmaata mössöä, mutta kuvamuistin perusteella ymmärsin, mitä minulla on rikki ja miten se kohta voisi parantua itsekseen (luutumalla) kuntoon, kun annan sille aikaa.

Jäin miettimään kokemustani monen muun elämän osa-alueen osalta. Miten saada aikaa yhteinen ymmärrys ja luottamus toiselle selkeästä ja toisella vaikeasti ymmärrettävästä (uudesta), mutta erittäin tärkeästä asiasta? Miten tärkeää on tietoajanoavan saada tietoa omasta mielestään riittävästi. Miten tärkeää on päällenäkymättömän rajoittuneisuuden ja kivun ymmärtäminen sekä itsensä että toisen näkökulmasta. Miten joskus odottaminenkin on verbi, aktiivista työstämistä asioille. Miten paljon vaikuttaa se, että ei saa nukuttua kunnolla. Miten siirtää tämä oma kokemus rippikouluun, vuorovaikutustaitojen kursseille, nuorisotyöhön ja työnohjaukseen. Kaikesta oppii jotakin, ja jostakin oppii enemmän.

Olen siis vielä sivussa tovin. Verkkokauppa odottaa uusia tuotteitaan (kuvauksia, viimeistelyjä, ompeluja), seurakunta- ja kouluyhteistökuviot saavat vielä odottaa samoin Pirkanopiston kurssit. Tosin viimeksi mainittuihin on juuri ilmoittautumisaika menossa:

Toimiva vuorovaikutus Vesilahdessa https://opistopalvelut.fi/pirkanopisto/course.php?l=fi&t=15309 ja Toimiva perhe -kurssi Nokialla https://opistopalvelut.fi/pirkanopisto/course.php?l=fi&t=15408

Julkaistu

sanoista tekoihin

Teorialla ja käytännöllä ei ole kovinkaan suurta merkitystä teoriassa, mutta käytännössä on.

Näin minulle on joskus opetettu. Olen miettinyt ylläolevaa lausetta todella paljon, sen kaverina on varmaankin sanonta:

Älä tee niinkuin minä teen vaan tee niin kuin minä sanon.

Toissa viikolla minun autoni kylkeen oli peruuttanut joku. Huomasin vahingon vasta myöhemmin kotona. En ollut nähnyt ko. tilannetta. Näin vain sen seuraukset. Harmitti. Kiukutti. Ärsytti. Kirjoitin asiasta koulutusryhmälleni, jossa olin edellisenä iltana ollut kouluttamassa. Sain myöhemmin viestiini vastauksen ja sen jälkeen vielä puhelinsoiton. Peruuttaja selvisi. Oma kiukku hellitti, kun asia saatiin selvitettyä. Itse auton korjauttamisesta ja vaikuutusyhtiöiden kanssa sopiminen tuntui jo helpottavalta kun asiasta oltiin päästy alkuun. Sanoista siirryttiin tekoihin.

Olen lukenut vuodenvaihteen jälkeen kirjaa: 20x parempi minä. Kirja on armollinen, rohkaiseva, neuvoja sisältävä kristillinen kirja. 20 kirjan luvussa opastetaan tapoihin ja ajatelumalleihin, joita työstämällä elämästä tulisi mukavampaa elää. Elämään tulisi enemmän iloa, uskoa, armollisuutta, terveyttä ja uudenlaista näkökulmaa omaan nykyisyyteen ja  tulevaisuuteen. Kirjassa muistutetaan, että olen arvokas ja ainutlaatuinen ja minun tulisi pitää parempaa huolta itsestäni. Itseensä voi sijoittaa vaikkapa päivittäisellä liikunnalla, nukkumalla tarpeeksi, ravitsemalla ja kehittämällä mieltään, jättämällä pois itseä, ajankäyttöä  ja iloa tuhoavia tapoja, aloittamalla uusia terveellisempiä tapoja, kilvoittelemalla taidoissaan ja kehittämällä lahjojaan ja rakentamalla itseluottamustaan. Kuulostaa lupaavalta,  eikö totta? Oli ilo lukea ja kuulla, mitä hyvää ajattelun ja elämäntapamuutoksista voisi seurata.

Kirja vakuuttaa, että tärkeä askel on aloittaminen. Samalla kirja myös muistuttaa, että aloittaminen on prosessin helpoin askel. Kuulostaa miltei sarkasmilta, sillä toisaalla kirjassa muistutetaan, että ”sillä ei ole merkitystä, miten monta asiaa olet aloittanut, jos et koskaan saata niitä päätökseen.” Ja toisaalla: ” Voimme aina palata lähtöpisteeseen ja saattaa päätökseen sen, minkä olemme aloittaneet”. Minunkin parempi elämä on nyt ”tekemistä vaille valmis”.

Suosittelen tätä kirjaa itsetutkistelun avuksi. Kirja paljasti ainakin minulle jotakin uutta itsestäni ja sai pohtimaan sitä, miten pitkä matka on joskus sanoista tekoihin. Nyökkään mielessäni kirjan ajatuksille ja alleviivaan kirjan tärkeimpiä pointteja ja silti: miten vaikeaa on päästä edes alkuun. Monet asiat ovat niin juurtuneet minuun kiinni, että niiden kitkeminen vaatii ainakin aluksi kovaa ja ahkeraa työtä.

Haluan kuitenkin siirtyä sanoista tekoihin. Niinkuin autooni peruuttaja, haluan myöntää missä mennään ja miten siihen on tultu. Haluan selvittää tilanteen ja korjata sen. Haluan elää hyvällä omalla tunnolla itseni kanssa ja olla parempi itseni. Siitä on iloa minulle, kotona ja töissä lähelläni eläville ja Jumalalle.

Haluan lahjoittaa kirjan seuraavalle lukijalle. Ensimmäinen pyytävä saa sen. Ja toivon, että lahjoittaa sitten luettuaan eteenpäin. Katsotaan sitten myöhemmin, mihin asti ollaan tultu. Nyt on tärkeintä siirtyä sanoista tekoihin.

Helppolukuinen kristilliseen arvopohjaan petustuva self help -opas.