Julkaistu

Rohkeasti uutta kohti

Aloitin viime syksynä uuden harrastuksen, aloin opiskella. Jos hyvin käy, loppuvuonna olen hiukan viisaampi nuorisotyön- ja nuorisotutkimuksen tekijä. 120 opintopisteeseen mahtuu kasapäin pakollisia kursseja, mutta myös mahdollisuus opiskella mitä itseä huvittaa. Ja nimenomaan tällä periaatteella olen valinnut valinnaiset opintoni.

Tampereella on mahdollisuus erilaisiin ristiinopiskelupalveluihin. Niistä Y-kampus tarjoaa mahdollisuuden Y-Portfolion tekemiseen. Päädyin siis tavoittelemaan viittä opintopistettä tekemällä ja toteuttamalla Henkilökohtaista suunnitelmaa yrittäjyysosaamisen kehittämisestä. Aika upea mahdollisuus yhdistää huvi ja hyöty.

Alkutapaamisessa mietimme kukkasen muotoon kirjoitettujen kompetenssien avulla, mitä eniten tarvitsisimme omaan yrittäjyyteemme.

Tämän perusteella pohdimme yhdessä, mitä erityisesti tarvitsemme yrittäjyyteemme.
Mihin sinä voisit fokusoida vuonna 2020?

Minun painotukseni oli pääosin oransseilla/vihreillä lehdillä. Tarttis vaan tehdä. Siirtää suunnitelmia käytäntöön eikä vaan siirtää siihen kunnes on aikaa tai rohkeutta tehdä tarvittavia muutoksia. Minun tämän vuoden haasteni kiteytyi näihin teemoihin:

Ensimmäiseksi konkreettiseksi tavoitteeksi otin sen, että tänä vuonna menen rohkeasti uutta kohti, enkä lykkää asioista jos-joskus-ehkä-akselille. Ehkäpä minuun suunnatut algoritmit on hyvin toimivia tai sitten rohkeus on aikamme trendi, sillä facebook-fiidini alkoi nousta mitä erilaisimpia (nais)yrittäjille tarkoitettuja rohkeutta lisäävää materiaaleja. Tallensin itselleni ajattelun pohjaksi Verkkokurssimainoksen, Ajattelun avaimet -korttisarjan, Ammatillisen kehittymisen blogitekstin Ukko.fi -palvelusta, tein Tunnelukko-testi yrittäjille ja rohkean elämän-testin ja tilasin Johtajanaiset -kirjan.

Lukemani, katsomani ja testausteni perusteella päädyin siihen, että rohkeutta tavallaan kyllä siis on, samoin muutoshalua ja ideoita, mutta välillä loppuunsaattaminen tai edes alkuunpääseminen jää vajaaksi. Miksi? Mikä on se viimeinen sisäinen esteeni, joka pitää ylittää, että tietyissä asioissa voi mennä eteenpäin? Epäonnistumisen pelko? Itsensä naurunalaiseksi tekemisen pelko? Että jos onnistuukin, niin kaikki muuttuu? Joutuu huomion keskipisteeksi? Ajankäytön haaste? Joku muu?

Tänä keväänä siis tartun härkää sarvista ja pureskelen (yritys)elämän haasteita myös näissä kirjoituksissani. Lisäksi teen tietoisesti rohkeita avauksia ja valintoja työelämässäni.